Framgångsrik e-handelslogistik

Artiklar / 26 mars, 2021

E-handelslogistik har under de senaste åren blivit ett specialområde inom logistik och varuförsörjning. E-handeln har unika utmaningar vad gäller lagerhantering, snabbhet, flexibla leveransalternativ, kundsupport och returhantering.

3 pl för E-handlare

Vad är E-handelslogistik?

E-handelslogistik eller e-commerce logistics har blivit ett populärt begrepp de senaste åren, även om det har funnits ganska länge. E-handelslogistik handlar om att hantera hela den process som sätts igång när kunden klickar på köpknappen, det vill säga betalning, order, leverans samt returer och reklamationer. Alla dessa aktiviteter är vitala delar i en framgångsrik e-handel – delkomponenter som sammantaget har en stor påverkan på kundrelationer, lönsamhet, varumärke och konkurrenskraft.

Snabba svängar med e-handelslogistik

Beräkningar visar att cirka 40 % av försäljningskostnaden sker efter det att kunden tryckt på köpknappen. Samtidigt är det från och med det första beställningsögonblicket som den kommersiella relationen startas upp. När en beställning görs så börjar gäller det att verkligen leverera – det vill säga att hantera hela order till leveransprocessen snabbt, smidigt, kundvänligt och effektivt. Detta är vad som avses med e-handelslogistik. Därför behövs en logistikpartner som verkligen förstår och har förmågan att bygga upp en snabb, smart och effektiv e-handelslogistik som har mottagaren i fokus.

Logistik för framgångsrik e-handel

Hur betalningen processas, ordern hanteras och produkten levereras och vid behov returneras är med andra ord helt avgörande för en e-handlares lönsamhet, kundrelationer och varumärke. Många e-handlare både renodlade e-handelsbolag och etablerade detaljister  har historiskt haft en tendens att underskatta både de logistiska utmaningarna och logistikens betydelse för att bygga en framgångsrik e-handel.

Kundernas stenhårda krav

E-handeln präglas både av snabb tillväxt och tuff konkurrens. Följden är att kunder och konsumenter ställer krav på allt bättre service samtidigt som betalningsviljan är låg. Tvådagarsleverans har blivit standard och allt oftare vill kunden ha sin leverans samma-dag eller i varje fall senast dagen efter beställning. Leverans och returer förutsätts ske enkelt och kostnadsfritt. Och leveransalternativen ska vara maximalt bekväma och gärna många. Men oavsett vad kunderna kräver så finns det en ekonomisk realitet att ta hänsyn till kostnaderna för order- leverans- och returprocessen måste täckas. Här gäller det att få ihop er ekvation.

Hypereffektiv och superattraktiv logistik

De mest framgångsrika e-handlarna exempelvis Amazon, Boozt, Apotea, Sportamore m.fl. har förstått att logistiken formar kundens hela köpupplevelse och lojalitet, vilket i sin tur är grunden för tillväxt och lönsamhet. Att säkerställa en god köpupplevelse från klicket på köpknappen till leverans och eventuell retur är med andra ord en nödvändighet. Logistiken måste mot den bakgrunden vara både hypereffektiv och superattraktiv. Effektiviteten skapas i smarta, standardiserade processer och attraktiviteten byggs av kundfokuserade tjänster, i första hand snabba leveranser, smidiga, varierande leveransalternativ och god leveranssupport.

Våra nyheter